Detalii

Vatamare corporala sau din culpa

Impacarea partilor prin mediere (autor-victimă) in caz de vatamare corporala grava,

inlatura raspunderea penala a autorului producerii accidentului iar acesta nu mai este sanctionat penal.

Impacarea partilor prin mediere se poate face pana la ramanerea definitiva a hotararii instantei de judecata.

In situatia in care impacarea partilor prin mediere intervine in faza de cercetare penala, parchetul (procurorul) este obligat sa dispuna, prin rezolutie, neinceperea urmaririi penale.

In situatia in care impacarea partilor cu ajutorul unui mediator intervine in faza de urmarire penala, procurorul este obligat sa dispuna incetarea urmaririi penale.

In situatia in care impacarea partilor prin mediere intervine in faza de judecata, pana la ramanerea definitiva a hotararii instantei de judecata, instanta de judecata este obligata sa dispuna achitarea inculpatului (autorului accidentului).

Indiferent de data producerii accidentului, daca nu a ramas definitiva hotararea penala, impacarea partilor prin mediere inlatura raspunderea penala. Aceasta datorita faptului ca legea penala retroactiveaza, aplicandu-se legea penala cea mai favorabila,  in toate dosarele penale si in toate procesele penale aflate pe rol.

Art. 132 Cod procedura penala – Impacarea partilor prin mediere in cazurile prevazute de lege inlatura  raspunderea penala (care are ca obiect sanctiunea penala) si stinge si actiunea civila (pretentiile de despagubire).

Impacarea partilor prin mediere este personala si produce efecte numai daca intervine pana la ramanerea definitiva a hotararii penale.

Partile conflictului au deplina libertate in mediere: au dreptul de a-si alege mediatorul, dreptul de a decide ce conflict doresc sa -l solutioneze pe calea medierii si continutul acestuia, dreptul de obtine confidentialitatea partilor si mediatorului si de a pastra confidentialitatea celor spuse in timpul sedintei de mediere , dreptul de a decide solutia, dreptul de a fi asistate pe tot parcursul procedurii, dreptul de a fi informate, dreptul la un tratament echidistant, nediscriminatoriu, bazat pe buna-credinta, etc.
Partile au obligatia de a participa la sedinta de mediere cu buna-credinta.

Scurta descriere

De la 1 august 2013, pentru unele litigii, medierea devine obligatorie, inainte de a ajunge la judecata. Apeleaza la mediator autorizat Hosu Luminita, pentru a beneficia de cele mai bune servicii de mediere. Este o alegere care poate face din medierea pe cale amiabila, a situatiei conflictuale in care sunteti implicat, decizia de valoare care va poate scuti de multa tensiune, costuri si implicatii negative.

Contact rapid

  • Bucuresti ,Sector 2,Sos.Mihai Bravu, NR.3, Bl. ALMO3, Sc.3 ,Et.5, Ap.99 
  • Mediator: Hosu Luminita
  • Telefon: 0773.883.055
  • Telefon FIX: 021.2531985
  • Email: contact@mediatorhosuluminita.ro

Social Network

Ne gasiti si pe:

google